تفاوت لامپ ال ای دی LED و بخار سدیم | بررسی معایب و مزایا
اگرچه در گذشته چراغهای بخار سدیم فشار قوی یکی از پرکاربردترین نوع چراغ بودند، اما امروزه لامپهای ال ای دی با مزایای بسیارشان جایگزین لامپ بخار سدیم میشوند. اگر فرق لامپ ال ای دی و بخار سدیم مقایسه کنیم، لامپهای ال ای دی با انعطافپذیری طراحی استثنایی از نظر سطح نور، طیف رنگ و مصرف انرژی ارائه میدهند. زمانی وجود داشت که لامپهای HPS (سدیم فشار قوی) بر روشنایی مسکونی، اداری، کشاورزی و صنعتی تسلط داشتند. اما امروزه بازار این لامپها به دلیل مصرف برق بالا، طول عمر کوتاه و معایب زیست محیطی، تغییر زیادی کرده است. چراغهای ال ای دی (دیود ساطع کننده نور) به عنوان تحولی در خط مقدم صنعت روشنایی هستند. دلیل واقعی موفقیت نورپردازی ال ای دی، ویژگیها و مزایای آن نسبت به سایر راه حل های روشنایی است.
لامپ بخار سدیم چیست؟
لامپ بخار سدیم یا HPS نوعی لامپ تخلیه گازی محسوب میشود که در حال حاضر در چراغهای خیابانی و به عنوان لامپ رشد گیاه در گلخانهها کاربرد دارد. این لامپ از طریق یونیزه شدن بخار فلز سدیم به وسیلهی جریان الکترونیکی نور زرد شدیدی تولید میکند. مقدار نور تولید شده توسط این لامپها بسیار زیاد است به همین دلیل در فضای باز خیابانها و فضاهای بزرگی مانند سولههای کارخانهها و گلخانهها کاربرد دارند. این لامپها به دلیل تولید گرمای زیاد مناسب محیطهای مسکونی و فضاهای کوچک نیستند.
تفاوت ال ای دی و بخار سدیم
مزایای ال ای دی ها آنقدر زیاد است که این لامپها بازار روشنایی را به تسخیر خود درآوردهاند. در مقایسه لامپ ال ای دی و بخار سدیم باید به این نکته توجه کنیم که ال ای دی ها از تمامی جهات از این لامپها عملکرد بهتری دارند. تفاوت لامپ رشته ای و ال ای دی به دلیل ساختار مشابه لامپ بخار سدیم در موارد بسیاری یکسان است. تنها مضرات لامپ ال ای دی نور آبی، در صورت استفاده طولانی مدت و قیمت آنها است.
شدت نور
شدت نور در لامپهای روشنایی با واحدی به نام لومن سنجیده میشود. مقدار لومن یک لامپ بخار سدیم ۱۲۷ واتی حدود ۲۵۰۰ لومن است اما مقدار روشنایی در یک لامپ 100 وات ال ای دی حدود ۹۰۰۰ لومن است. برای کنترل روشنایی لامپهای فشار سدیم میتوان از دیمر در مدارشان بهره برد.
مصرف انرژی
لامپ ال ای دی صرفهجویی بیشتری در مصرف انرژی دارند این عدد حدود یک چهارم انرژی مصرفی لامپ HPS و لامپ متال هالید است. ال ای دی ها تا ۷۰ درصد انرژی کمتری نسبت به سیستمهای HPS سنتی مصرف میکنند تا نور یکسانی را ارائه دهند. در واحدهای تجاری که انرژی زیادی برای روشنایی، تولید و حتی مزارع داخلی مصرف میشود، استفاده از چراغهای ال ای دی مزایای بلندمدتی به همراه دارد. این لامپها، سطح درخشندگی ثابتی را حفظ میکنند و در عین حال انرژی کمتری نسبت به چراغهای HPS مصرف میکنند. بنابراین، میتوان گفت ال ای دی در روشنایی در مقابل HPS برنده صرفهجویی در مصرف انرژی میشود.
بیشتر بخوانید: تفاوت لامپ ال ای دی و کم مصرف
تولید گرما
لامپهای بخار سدیم گرمای زیادی تولید میکنند به شکلی که آنها ۳۰٪ از مقدار انرژی خود را به گرما تبدیل میکنند. درحالیکه لامپهای ال ای دی تنها ۱۰ تا ۱۵٪ از انرژی را به گرما تبدیل میکنند. گرمای تولید شده توسط لامپ ال ای دی از طریق قطعهای به نام هیت سینک به اطراف لامپ به آرامی هدایت میشود. این تولید کم گرما طول عمر لامپ را افزایش میدهد.
ال ای دی چیست
ال ای دی چیست ؟ ال ای دی مخفف عبارت Light Emitting diods به معنای دیود های نور افشان است. نور ال ای دی از طریق جریان الکتریسیته که از درایور ال ای دی به چیپ ال ای دی میرسد تولید میشود. فرآیند تولید نور در ال ای دی باعث شده این لامپها با بازدهی بالا، مصرف کم انرژی و طول عمر زیاد جایگزین منابع قدیمی لامپ شوند. تکنولوژی ال ای دی هر روز پیشرفته تر میشوند و با بازدهی بیشتر و مصرف کم در بازار روشنایی قابل دسترسی هستند البته همگی محصولات ال ای دی مزایای مشابهی دارند مثلا تفاوت لامپ ال ای دی و اس ام دی و یا تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی بیشتر در ظاهر است.
معایب لامپ بخار سدیم
- مصرف برق بالا
- تاخیر در راه اندازی
- تولید گرما زیاد
مقایسهی اثرات لامپ ال ای دی و بخار سدیم بر مراحل مختلف رشد گیاهان زراعی
نور رشد HPS و متال هالید ارزش حرارتی بالایی دارند و دمای کل لامپ میتواند به صدها درجه برسد که تاثیر زیادی بر دمای اتاق دارد. چراغ رشد LED یک منبع نور سرد است و دمای کل لامپ بیش از 60 درجه نیست در نتیجه هیچ تاثیری بر بدن انسان و محیط زیست نخواهد داشت. بنابراین، با مقایسهی لامپ ال ای دی و بخار سدیم از جهت اثرگذاری بر گیاهان، لامپ سدیم فشار بالا و لامپ متال هالید برای نهالها مناسب نیستند، اما LED برای تمام مراحل رشد گیاه مناسب است.
بیشتر بخوانید: تعمیر لامپ ال ای دی
با توجه به تک تراشهی نور رشدLED، این چراغ میتواند طیف مواد مغذی را به طور خاص برای گیاهان تنظیم کند. در واقع اثر اصلی نور بر گیاهان فتوسنتز است. کیفیت نور که به عنوان ترکیب نور نیز شناخته میشود، به اجزای طیف خورشیدی با طول موجهای مختلف اطلاق میشود. نور (قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی و بنفش) با طول موج 410-850 نانومتر نواری با فعالیت فیزیولوژیکی در طیف تابش خورشیدی است که به آن تابش فعال فتوسنتزی میگویند. در این محدودهی تاثیر نور بر رشد و نمو گیاه یکسان نیست. به طور خلاصه، با مقایسهی لامپ ال ای دی و بخار سدیم، لامپ سدیم فشار بالا و لامپ متال هالید نمیتوانند مانند نور LED عمل کنند. مصرف کنندگان میتوانند با خرید بهترین برند لامپ ال ای دی بهترین نوع روشنایی را تجربه کنند.