تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی LED | بررسی معایب و مزایا
در حالیکه مزایای زیاد لامپ ال ای دی مثل دوستدار محیط زیست بودن، عمر طولانی و هزینه کم باعث می شود آن ها را لامپ های آینده بدانیم ممکن است بعضی از ما هنوز دل در گرو ظاهر زیبا و شفافیت لامپ های رشته ای داشته باشیم. لامپ های فیلامنتی با ظاهر زیبای خود این نیاز را برآورده کرده اند. این لامپ ها قابلیت لامپ ال ای دی و جذابیت لامپ های رشته ای را با هم به ارمغان آورده اند. در این مقاله با هم تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی را با یکدیگر و معایب و مزایای هر یک را بررسی می کنیم:
ال ای دی چیست
برای اینکه بدانیم تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی در چه چیزی است باید بدانیم که ال ای دی چیست. ال ای دی که کوتاه شده عبارت Light emitting diodes است. لومن یا همان میزان روشنایی لامپ ال ای دی و اس ام دی نسبت به مصرف برق آن بسیار بالاست که باعث میشود بازدهی آنها از سایر انواع لامپ بیشتر باشد. همچنین مضرات لامپ ال ای دی بسیار ناچیز است و مانند سایر لامپهای رشتهای، لامپ کم مصرف و... برای انسان خطرناک نیست.
بیشتر بخوانید: تفاوت لامپ ال ای دی و بخار سدیم
تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی
در حالیکه لامپ های رشته ای بخاطر عمر کوتاه حدود 1000 ساعت خود در حال سقوط هستند ال ای دی ها با طول عمربالای 50000 ساعت توانسته اند جایگاه آن ها را به خود اختصاص دهند. آنچه باعث تفاوت طول عمر لامپ فیلامنتی و ال ای دی با سایر لامپ ها می شود ویژگی منحصربه فرد آن ها یعنی روشنایی حالت جامد است. تفاوت لامپ رشته ای و ال ای دی درعملکرد تولید نور به این گونه است که لامپ های رشته ای با گرم کردن رشته فلوسنتی و برانگیخته کردن گاز درون حباب تولید نور می کنند، در حالی که ال ای دی ها از طریق عبور جریان الکتریسیته از یک نیم رسانا یا چیپ ال ای دی نور تولید میکنند. در یک نیمه رسانا بارهای مثبت و منفی وجود دارد که عبور الکتریسیته از آن باعث جا به جایی نواحی مثبت و منفی شده که در نتیجه این جا به جایی منجر به تولید نور می شود.
بررسی تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی
در واقع لامپ های فیلامنتی همانند لامپ های ال ای دی ای هستند که از لحاظ شکل ظاهری شبیه لامپ های رشته ای هستند ولی جنس حباب آن ها مثل سایر لامپ های ال ای دی نیست، در ساخت محفظه یا حباب لامپ های ال ای دی از شیشه و پلاستیک استفاده می شود.
زاویه تابش
تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی با لامپ های رشته ای در زاویه تابش در واقع نقطه ضعف این لامپ ها به شمار می رود چرا که لامپ های ال ای دی نمیتوانند زاویه نوری گسترده ایجاد کنند چون نیمی از لامپ برای تراشه و سینک های گرمایی آن لازم است و این به این معنی است که اگر شما یک کره را جلوی این لامپ ها بگذارید تنها نیمی از آن را روشن می کند گرچه این تفاوت لامپ های ال ای دی درمقابل سایر ویژگی های منحصر به فرد آنها نقطه ضعف کوچکی است اما به هر حال یک نقطه ضعف به شمار می آید. درنتیجه تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی این است که لامپ های ال ای دی معمولی تنها یک زاویه نوری 180 درجه ایجاد میکنند در حالیکه فیلامنتی ها گستره نوریشان شبیه لامپ های رشته ایست و می توانند کناره ها و گوشه های اتاق های شما را هم روشن کنند.
بیشتر بخوانید: تعمیر لامپ ال ای دی
تعداد دیود
تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی به این جا محدود نمی شود، اصلی ترین تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی درنحوه قرارگیری و تعداد دیود های تکی در هر حباب است، در حالیکه در ال ای دی های معمول ممکن است از یک دیود بزرگ یا یک گروه فشرده دیودهای نورافشان که در یک قسمت جمع شده اند استفاده می شود. در ال ای دی های فیلامنتی دیودها در ردیف ها یا رشته های مختلف پراکنده می شوند که این چیدمان باعث استفاده کمتر سینک های گرمایی درآن می شود. بطور کلی تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی دراین است که در فیلامنتی ها چندین رشته وجود دارد. حتی در بعضی از آن ها بیش از چهار رشته است که دیودها درون آن ها قرار می گیرد چرا که یک رشته نمی تواند نور دلخواه را برای ما ایجاد کند. وجود حباب شیشه ای و این رشته ها این لامپ ها را شبیه لامپ های رشته ای قدیمی کرده است.
طول عمر
لامپ های فیلامنتی به طورمعمول عمر کوتاه تری نسبت به سایر لامپ های ال ای دی دارند (40000-15000 ساعت). این تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی،ال ای دی ها را بر فیلامنتی ها برتری داه است.
ویژگیهای لامپ فیلامنتی
لامپهای فیلامنتی سینک های گرمایی کوچکتری دارند که در نتیجه آن توانایی تولید نور 360 درجه را دارند. بیشتر حباب آن ها از شیشه ساخته میشود و آن ها را قادر می سازد که ظاهر یکپارچه زیبایی داشته باشند که مناسب سلیقه مصرف کنندگان است. این دو مهمترین تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی است. همانند سایر ال ای دی ها قابلیت نصب دیمر و تنظیم نور(dimmable) دارند.
ویژگی های ال ای دی های معمولی
ویژگی های ال ای دی های معمولی نیز عبارتند از : طول عمر طولانی حدود 50000 ساعت . در طراحی های هوشمند از آن ها استفاده می شود و در طراحی های هوشمند کنترل از راه دور تعبیه می شوند. در رنگ های مختلف موجود هستند، قادر به تولید رنگ های نوری مختلف هستند. تابش یک جهته نور ال ای دی ها در مقابل تابش چند جهته فیلامنتی ها است. ال ای دی ها به واسطه تعبیه سینک های گرمایی بزرگ که در آن ها تعبیه شده تنها در یک جهت نور تابش می کنند. ظاهر یکپارچه و زیبای فیلامنتی ها را نمی توانند ارائه دهند. با همه این تفاسیر و تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی در حالیکه ال ای دی های معمولی تطبیق پذیری و عمر بیشتری دارند ممکن است فیلامنتی ها بخاطر زیبایی و ظرافتشان انتخاب شما باشند.