درایور ال ای دی یکی از مهمترین بخش لامپ ال ای دی است که وظیفهی تبدیل ولتاژ بالا و جریان متناوب به جریان مستقیم را بر عهده دارند. درایور با هدف تبدیل ولتاژ بالای برق شهری که همان AC است به جریان مستقیم DC است برق مورد نیاز چراغ را به چیپ ال ای دی میرساند. یکی از کارکردهای این قطعهی مهم کمک به کاهش تولید گرما در لامپ ال ای دی است.
درایور ال ای دی چیست؟
وظیفهی درایور و یا منبع تغذیه چراغ ال ای دی فقط به تبدیل ولتاژ خلاصه نمیشود. این قطعهی الکترونیکی مانند یک ترانسفورماتور عمل کرده و جریان ورودی و خروجی را تنظیم میکند. همچنین لامپ را از جریان اضافی ورودی که باعث آسیب به بورد و چیپ میشود محافظت میکند. درایور باکیفیت طول عمر لامپ را با جلوگیری از گرم شدن زیاد لامپ افزایش میدهد.
پیش از انتخاب درایور ال ای دی باید چه نکاتی را در نظر بگیریم:
- کدام نوع چیپ ال ای دی و چند عدد در چراغ استفاده شده است. آیا نوع لامپ از نوع لامپ اس ام ادی، COB و... است؟
- درایور جریان ثابت ال ای دی یا درایور ولتاژ ثابت مناسب چراغ است؟
- از چه نوع نیرویی برای روشنایی ال ای دی استفاده میشود: AC، DC یا باتری
- گنجایش فضای چراغ برای نصب درایور چقدر است؟
- در نظر گرفتن سایز، قیمت، کیفیت و بازدهی، طول عمر و میزان نویز درایور
- قابلیت دیمبل بودن و یا کنترل از راه دور
- مطمئن شوید حداکثر و حداقل ولتاژ و آمپراژ ورودی را میدانید
به طور کلی باید در نظر گرفت که درایورها دو نوع اصلی ولتاژ پایین DC و یا ولتاژ بالا AC دارند. برای لامپهای ال ای دی درایورهایی با ولتاژ پایین DC استفاده میشود. درایورهای AC برای سیستمهای بزرگ با میزان لومن بالا کارکرد بهتری دارند.
نکتهی مهم بعدی این است که مقدار جریان درایور خود را بدانید. درایورهایی با جریان بالا نور بیشتری تولید میکنند و جریان بالای آنها توان بالایی مصرف میکند و مصرف برق لامپ را افزایش میدهند. مقدار جریان بیشتر و نور بیشتر در حرارت به وجود آمده تاثیر میگذارد که در صورت حرارت بالا ممکن است ال ای دی بسوزد. به همین دلیل است که وظیفهی دیگر درایور مدیریت گرمای لامپ است.
انواع درایور ال ای دی:
- درایورهای ال ای دی خارجی ایزوله
- درایورهای داخلی غیر ایزوله
- درایور با ورودی ولتاژ برق شهر
- درایور با ورودی برق مستقیم DC
- درایور با قابلیت تنظیم نور با دیمیبل
- درایور اضطراری : این درایور با شارژ شدن برق محصولات روشنایی اضطراری را تامین میکند.
انواع درایور از لحاظ محل قرار گیری
درایورها میتوانند به صورت داخلی و یا خارجی در یک ال ای دی یافت شوند یعنی به صورت اکسترنال و یا اینترنال داخل برد لامپ و یا خارج از آن به صورت مستقل قرار گرفته باشند.
درایور خارجی
این نوع درایورها خارج از برد لامپ قرار دارند و بیشتر در پنلهای سقفی و چراغها مورد استفاده قرار میگیرند. مزیت این درایورها تعویض آسان و طول عمر بالای آنها است. نحوه عملکرد درایور ال ای دی خارجی و داخلی متفاوت نیست اما در عملکرد لامپ و طول عمر آن تاثیرگذار است.
درایور داخلی
این درایورها در داخل لامپ روی برد در کنار چیپ DOB قرار دارند. چیپ DOB به معنای Driver on board است. مشکل این نوع درایور این است که در صورت قرار گرفتن در برابر جریان برق زیاد ازکار میافتد و کل ال ای دی باید تعویض شود. از معایب دیگر این درایور ها انتقال گرمای درایور به برد اصلی است و در صورتی که لامپ در مجاورت در هوای گرم قرار بگیرد میسوزد.
نحوه انتخاب درایور ال ای دی
قبل از انتخاب درایور با توجه به نوع چیپ و چراغ باید چند نکته مهم را در نظر گرفت:
- ضد آب یا معمولی : این درایورها ضد آب هستند و برای چراغهایی که در فضاهای خارجی نصب میشوند کاربرد دارند. چراغهایی مانند چراغ دفنی و چراغ استخری که باید در مقابل آب محافظت شوند.
- قابلیت دیمبل بودن: برخی از درایورها قابلیت این را دارند تا با کنترل ولتاژ ورودی، مقدار نور را کم یا زیاد کنند و برای لامپ با قابلیت تنظیم نور که با دیمر تجهیز شده است مناسب هستند.
- ولتاژ ورودی: مقدار ولتاژ خروجی درایور با مشخصات لامپ مطابقت داشته باشد.
طریقه نصب درایور ال ای دی
تولید کنندگان محصولات روشنایی با توجه نوع لامپ و یا سایز محصول از درایورهای داخلی و یا خارجی استفاده میکنند. در صورتی که درایور ال ای دی چراغ خراب شد به علت خطر برق گرفتگی و مشکلات ایمنی بهتر است تعویض آن را به متخصصان محصولات روشنایی بسپارید.
ال ای دی چیست؟
ال ای دی ها بهترین نوع منابع نوری هستند که با مصرف کم انرژی، بیشترین نور را تولید میکنند هر روزه سهم بیشتری از بازار روشنایی را به خود اختصاص می دهند چراکه عمر بالاتری نیز دارند. از آنجا که مضرات لامپ ال ای دی بسیار ناچیز است معمولا اولین و بهترین انتخاب در صنعت روشناییمحسوب می شود. نور لامپهای ال ای دی از طریق گسیل شدن الکترون ها از دیودهای نیمه رسانا نوع n و p تولید میشود. یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب بهترین برند لامپ ال ای دی کیفیت چیپها و قطعاتی مانند درایور LED است که طول عمر آن را تضمین میکند.
بیشتر بخوانید: ال ای دی چیست