ال ای دی ها بیشترین بازده و کمترین مصرف انرژی را در میان منابع نوری دارند. این تجهیزات روشنایی علاوه بر این، تا ۵۰ برابر لامپهای رشتهای عمر میکنند. صرفه جویی در مصرف انرژی با تعویض لامپهای قدیمی بهترین روش برای پایین آوردن مقدار مصرف برق است. با توجه به مشکلات محیط زیستی قرن اخیر و هزینههای مصرف برق مهم است که بدانیم چگونه میتوان مقدار مصرف برق لامپ را محاسبه کرد.
محاسبه مصرف برق لامپ
برای محاسبه مصرف برق لامپ ال ای دی باید مصرف برق را در مدت زمان روشنایی لامپ محاسبه کنیم. برای مثال یک لامپ 3 وات اگر در روز 3 ساعت روشن باشد که برابر با 90 ساعت در ماه است مصرف برق آن برابر 0.45 کیلووات ساعت است. مصرف برق این لامپ ال ای دی 5 وات برابر با 45/. کیلووات در ماه است. یک لامپ هالوژن 75 وات روشنایی حدود 1200 لومن دارد و برای اینکه لامپ های ال ای دی را جایگزین آنها کنیم باید از 4 لامپ ال ای دی 300 لومنی یا 3 ال ای دی 400 لومنی استفاده کنیم. تفاوت بین این دو نوع از 15 تا 30 وات است و اثر مستقیم بر مصرف برق لامپ دارد.
بیشتر بخوانید: ال ای دی چیست
محاسبه هزینه برق لامپ ال ای دی
مصرف برق لامپ ال ای دی را می تواند به راحتی محاسبه کرد. برای این کار توان مصرفی لامپ را با مدت زمانی که لامپ روشن می ماند ضرب میکنیم. برای تعیین دقیق این میزان شما باید به طور میانگین میزان زمانی که لامپ در طول روز روشن است را ب که در روزهای تابستان و زمستان متفاوت است را در نظر بگیرید. برای مثال مصرف برق لامپ اس ام دی که در سالن منازل استفاده می شود به این گونه است: یک لامپ 30 وات ال ای دی، زمان روشنایی در ماه های تابستان 3 ساعت در روز و در زمستان 6 ساعت در روز است. مدت زمان روشن بودن لامپ به طور میانگین 4.5 ساعت در روز است. مصرف برق لامپ ال ای دی برابر با 30*4.5**365=49.275 KWH است.
هزینه مصرف یک لامپ ۱۰۰ وات
برای اینکه محاسبه کنیم مقدار مصرف لامپ ال ای دی چیست ابتدا باید توان لامپ ۱۰۰ واتی را در مقدار ساعت روشنی آن ضرب کرده و حاصل آن را با تعرفهی هزینه برق ضرب میکنیم. اگر لامپ ۱۰۰ واتی ما روزانه ۵ ساعت روشن باشد مصرف آن 100 وات × ۵ ساعت = ۵۰۰ وات در ساعت یا ۰.۵ کیلو وات است. تعرفهی برق مصرفی سال ۱۴۰۲ که توسط وزارت نیرو اعلام شده به ازای هر کیلو وات ۴۴۲۵ ریال است که حاصل آن 2212.5 ریال میشود.
بیشتر بخوانید: تعمیر لامپ ال ای دی
چطور با مدیریت وسایل روشنایی در مصرف برق صرفه جویی کنیم:
صرفه جویی در مصرف برق نه تنها برای کاهش هزینهها مفید است بلکه به کاهش مصرف سوخت فسیلی و محیط زیست کمک میکند. تنها با چند روش ساده میتوان تغییر بزرگی برای جلوگیری از اتلاف انرژی ایجاد کرد:
تعویض لامپهای قدیمی با لامپ ال ای دی
نحوه کار لامپ ال ای دی به شکلی است که حدود ۹۰ درصد بازدهی بیشتری نسبت به لامپهای رشتهای دارد. منظور از بازدهی بیشتر این است که زمانی که جریان الکتریسیته به لامپ میرسد چیپ ال ای دی ۹۰ تا ۸۵٪ از برق را به نور تبدیل میکند و تنها ۱۰ درصد از آن را به گرما تبدیل میکند. اما لامپهای رشته ای تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد از الکتریسیته را به نور تبدیل میکنند و ۹۰ تا ۸۵ درصد از الکتریسیته از طریق تبدیل به گرما هدر میرود.
پیش از خرید چراغ و یا لامپ به این نکته توجه کنید که چیپهای جدیدتر در لامپهای ال ای دی مانند اس ام دی و یا سی او بی از تکنولوژی جدیدتری برخوردارند به همین جهت انرژی کمتری مصرف میکنند.
نورپردازی متعادل
نورپردازی مناسب به معنای نور متعادل مناسب کاربرد فضا است. خیلی از مردم، روشنایی بیش از حد نیاز را برای فضای خود میپسندند. نور زیاد علاوه بر اتلاف انرژی بر روی سلامتی انسان نیز تاثیرات زیادی دارد. استفاده از لومن بالا در ساعات پایان روز و فضاهایی که نیاز به آرامش و استراحت داریم مانند اتاق خواب و یا اتاق نشیمن باعث سردرد، اختلال در چرخه خواب و آسیبهای چشمی میشود. نورپردازی برای هر فضایی به ازای هر متر مکعب مقدار لومن تعیین شده متفاوت است. مصرفکنندگان میتوانند با مطالعهی مشخصات لامپ و مقدار لومن هر لامپ نورپردازی مناسب را برای فضای خود اجرا کنند.
برند مناسب
از عوامل مهم تاثیرگزار در مصرف برق لامپ ال ای دی می توان به کارآمدی این لامپ ها اشاره کرد. کارایی لامپ تاثیر غیرمستقیمی بر روی مصرف برق لامپ ال ای دی دارد. در بازار، لامپ های ال ای دی با سطوح و کارامدی های مختلف وجود دارد. این به این معنی است که ممکن است یک لامپ ال ای دی 5 وات روشنایی 300 لومن ایجاد کند و لامپ 5 وات دیگر روشنایی 400 لومن ساطع کند. تولید کنندگانی که از درایور ال ای دی استاندارد و چیپ با کیفیت استفاده میکنند محصولاتشان بیشترین بازدهی را دارد. مصرف کنندگان برای کاهش مصرف انرزی بهتر است خرید خود را از بهترین برند لامپ ال ای دی انجام دهند.
خاموش کردن لامپهای اضافی
خاموش کردن به موقع لامپهای اضافی در زمانی که به نور آنها نیازی نداریم میتواند هم عمر لامپها را افزایش دهد و هم به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک کند.
استفاده از دیمر و سنسور حرکتی
یکی دیگر از راههای صرفه جویی در مصرف برق نصب کلید دیمر در مدار لامپ است. مصرف کنندگان با استفاده از دیمر و تعیین مقدار روشنایی مورد نیاز میتوانند تا ۱۸٪ مصرف انرژی را کاهش دهند. دیمرها طول عمر لامپ را نیز افزایش میدهند.
استفاده از سنسورهای حرکتی در فضاهایی که توقف کوتاه دارید مانند راهروها و پاگردهای ساختمان نیز کمک بزرگی به صرفهجویی در مصرف برق میکند.