مقدمهی یک نورپردازی کاربردی و زیبا انتخاب نوع لامپ مناسب از یک برند باکیفیت است. از انواع تجهیزات نوری، منبع نوری ال ای دی تنها روش رسیدن به نور با کیفیت و کم مصرف است. ال ای دی با گسترهی فراوانی که در انواع چیپها، انواع حبابها و برندهای مختلف که دارد بازار روشنایی را تسخیر کرده و دیگر جایی برای رقابت با منابع نوری دیگر مانند لامپ رشتهای و فلورسنت نگذاشته است. با توجه به فراوانی و تنوع محصولات ال ای دی، مصرفکنندگان برای پیدا کردن بهترین مارک لامپ ال ای دی نیازمند شناخت بهترین برندهای لامپ ال ای دی، کاربرد مشخصات این تکنولوژی و همچنین راهنمای خرید لامپ ال ای هستند.
بهترین برند لامپ ال ای دی ایرانی
در حال حاضر برندهای داخلی با استانداردهای لامپهای خارجی سالهاست که اقدام به تولید محصولات ال ای دی در انواع مختلف کردند. این تولید کنندگان با کمک آخرین تکنولوژیهای روز دنیا اقدام به تولید محصولات روشنایی همگام با رقبای خارجی خود کردند. مزیت استفاده از برندهای داخلی قیمت مناسب و دسترسی آسان همچنین استفاده از خدمات پس از فروش است. چند برند با کیفیت ایرانی:
پولاکس
پولاکس به عنوان یک برند مطرح در زمینهی نور با معرفی تجهیزات روشنایی سعی دارد تا پلی میان طراحان نورپردازی و صنعت نور و روشنایی باشد. از این رو پولاکس با در نظر گرفتن نیاز مصرفکنندگان، معماران و طراحان نورپردازی محصولاتی را به بازار عرضه میکند تا بیشترین هارمونی و هماهنگی را با معماری مدرن امروز داشته باشد. یکی از ویژگیهای پولاکس استفاده از چیپ و درایور اسرام است که کیفیت نوری محصولات خود را تضمین میکند. تمامی محصولات پولاکس شامل سه سال گارانتی میشود و تا ۲۵۰۰۰ ساعت طول عمر دارند. لامپ ال ای دی مدل هالوژنی پولاکس یکی از محصولات پرفروش بازار محسوب میشود که در رنگ نور آفتابی، یخی و مهتابی قابل تهیه است.
لامپ نور
شرکت لامپ نور با ۴۰ سال سابقه یکی از قدیمیترین تولیدکننده تجهیزات روشنایی است. این برند انواع لامپهای ال ای دی را با توجه به نیاز مصرفکنندگان تولید میکند. لامپ نور با همکاری با شرکت نام آشنای اسرام محصولات خود را تحت لیسانس این برند و با قیمتی مناسب به بازار عرضه میکند. لامپهای ال ای دی این شرکت ۱۲ ماه گارانتی دارد و بسته میزان وات و نوع لامپ تا ۲۰۰۰ ساعت طول عمر دارند.
پارس شعاع توس
برند نام آشنای پارس شعاع توس با کیفیت بالای محصولات خود توانسته نام خود را در ذهن مصرفکنندگان محصولات روشنایی ثبت کند. این شرکت با کمک متتخصصان و مهندسین حوزهی روشنایی محصولاتی با دوام را عرضه میکنند.
بهترین برند لامپ ال ای دی خارجی
لامپهای خارجی با توجه به کیفیت ساخت بالایی که دارند مورد توجه بسیاری از مصرفکنندگان هستند. البته قیمت نسبتا بالا و دسترسی به این محصولات نسبت به برندهای ایرانی موجود در بازار از دلایلی است که باعث استقبال کمتری از این محصولات میشود. البته باید در نظر داشته باشیم برخی از محصولات تخصصی نمونهی ایرانی ندارند و تنها در برندهای خارجی موجود هستند. در این بخش به معرفی برخی از این برندها میپردازیم:
اسرام
اسرام یکی از قدیمیترین و بزرگترین تولیدکنندگان تجهیزات نوری در جهان است. این کمپانی در بیشتر از ۱۰۰ کشور نماینده دارد. اسرام با تولید چیپهای ال ای دی و سی او بی سهم بزرگی در تولیدات ال ای دی جهان دارد. محصولات پولاکس با چیپهای این برند تجهیز شده است.
ال ای دی چیست؟
ال ای دی چیست ؟ LED مخفف کلمه (Light Emitting Diode) به معنای دیودهای ساطع کنندهی نور است. این تکنولوژی از طریق عبور جریان الکتریسته از مواد نیمه هادی و روشن شدن آنها شروع به کار میکند. لامپ ال ای دی اولین بار در سال ۱۹۷۰ کشف شد و نسبت به انواع منابع روشنایی تاریخ جدیدتری دارد. ال ای دی در ساخت تلوزیون، گوشیهای هوشمند و انواع وسایل الکترونیکی به کار میرود.
مزایای ال ای دی
مزایای لامپ ال ای دی در مقایسه با انواع منابع روشنایی که از طریق بخار گاز روشنایی تولید میکنند و مصرف برق بالایی دارند بسیار بیشتر است که به چند مورد آن اشاره میکنیم:
- مصرف برق لامپ: اولین مزیت این منبع روشنایی مصرف انرژی پایین آن نسبت به لامپ رشتهای مرسوم است. استفاده از ال ای دی و جایگزینی آن میتواند تا ۹۰ درصد مصرف برق را کاهش دهد، علت این مصرف پایین این است که تکنولوژی ال ای دی ۹۰ درصد برق را به نور و تنها ۱۰ درصد را به گرما تولید میکند. این عدد در لامپهای رشتهای تقریبا برعکس است.
- بازدهی بالا: لامپهای ال ای دی تقریبا تمامی انرژی دریافتی را به نور تبدیل میکنند. نور این محصولات با کیفیت است و تا آخر عمر لامپ این کیفیت را حفظ میکنند.
- طول عمر لامپ: طول عمر بالای این نوع لامپ هم باعث فراگیری این محصول در دنیای تجهیزات روشنایی است. به طوری که مصرفکنندگان با خرید یک لامپ ال ای دی بسته به برند آن حدود 5 الی 10 سال نیاز به تعویض مجدد آن ندارند.
- محیط زیست: در تولید لامپ ال ای دی بر خلاف لامپهای دیگر هیچگونه مواد سمی مانند جیوه و سرب به کار نرفته است. علاوه بر نبودن مواد سمی، قابلیت بازیافت این منبع روشنایی است که لامپ ال ای دی را به یک دوستدار میحط زیست بدل میکند.
- مقاومت بالا: بر خلاف دیگر منابع روشنایی که تکان ضربه و دمای پایین حساس هستند ال ای دی ها با ضربه خفیف، گرد و خاک و قطرات آب از کار نمیافتند. بدنهی محصولات ال ای دی از پلاستیک فشرده ساخته شده است که به راحتی نمیشکنند.
- عدم تولید اشعههای مضر: لامپهای ال ای دی هیچگونه اشعهی مضری مانند ماورا بنفش و مادون قرمز تولید نمیکنند.
- ابعاد کوچک: چیپهای ال ای دی با توجه سایز کوچکی دارند به راحتی قابلیت استفاده در انواع چراغها و نورپردازی را دارند.
معایب لامپ ال ای دی
از مضرات لامپ ال ای دی تنها میتوان به آسیب چشمی اشاره کرد. دلیل این آسیب قرار گرفتن به مدت طولانی در برابر نور آبی لامپ ال ای دی است. برای جلوگیری از این آسیب در وهلهی اول به صورت مستقیم به لامپ نگاه نکنید؛ همچنین بهتر است لامپهایی با نورهای گرمتر برای محیطهایی که در طول روز بیشتر در آن زمان سپری میکنید استفاده کنید.
برای انتخاب لامپ ال ای دی باید به چه نکاتی توجه کنیم:
- رنگ نور: بهتر است رنگ نور مناسب محیط با توجه به کاربری آن انتخاب شود. از مزیتهای ال ای دی تنوع رنگ نور در این لامپها است. رنگ نور با کلوین سنجیده میشود. یعنی هر چقدر عدد کلوین پایینتر باشد رنگ نور لامپ گرم است و هرچقدر این عدد بالاتر باشد رنگ نور به سمت سفید و نورهای آبی متمایل است. در حال حاضر در بازار تجهیزات روشنایی رنگ نور آفتابی با ۳۰۰۰ کلوین، رنگ نور یخی یا طبیعی با ۴۰۰۰ کلوین و رنگ نور مهتابی با ۶۰۰۰ کلوین وجود دارد. البته لامپهایی وجود دارند که قابلیت تغییر رنگ را از آفتابی تا مهتابی دارند.
- میزان روشنایی: میزارن روشنایی لامپهای ال ای دی با لومن سنجیده میشود. هر چقدر لومن لامپ بالاتر باشد نور آن بیشتر است. در برندهای مختلف ممکن است لومن یک لامپ با توان یکسان متفاوت باشد.
- دیمر: اکثر لامپهای ال ای دی موجود در بازار قابلیت دیمرشوندگی را ندارند و قرار دادن دیمر در مدارشان باعث آسیب به آنها میشود هرچند برخی از برندها مانند پولاکس و اسرام محصولات ال ای دی که قابلیت دیمرشوندگی را دارند تولید میکند. در هنگام خرید با مطالعهی جعبهی لامپ از امکان استفاده از این قابلیت اطمینان حاصل کنید.
- شاخص نمود رنگ یا CRI: شاخص نمود رنگی در لامپهای ال ای دی بالاتر از سایر منابع نوری است این به این معنا است که رنگ اشیا را در نوری با CRI بالا بهتر میبینیم و رنگ آن جسم به رنگ واقعی نزدیکتر است.
- زاویه تابش: یکی از نکات مهم در انتخاب منبع نوری زاویه تابش است. زاویه تابش (Beam Angle) به زاویه پوشش نور از یک منبع نوری میگویند. انتخاب زاویه تابش بستگی به نحوهی نورپردازی دارد. اگر قصد نورپردازی، نور عمومی باشد؛ زاویههای تابش بالا مورد استفاده قرار میگیرد و اگر هدف نورپردازی تاکیدی باشد زاویههای کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. البته برندهایی مانند پولاکس چراغهایی با قابلیت تغییر زاویه تابش تولید کرهاند تا دست طراحان نورپردازی و مشتریان را برای تعیین زاویه تابش دلخواه باز گذاشتهاند.
- نوع سرپیچ: در محصولات روشنایی و رایج معمولا سه نوع سرپیچ بکار میرود. سری E مانند E27 , و یا E40 که لامپهای حبابی معمولی را شامل میشود و از ۹ تا ۱۰۰ وات را پوشش میدهد. سرپیچ سوزنی سری G مانند G4 و G9 بیشتر در لوسترها و چراغهای تزئینی کاربرد دارد. پایه استارتی از سری GU در لامپهای هالوژنی کاربرد دارند: مانند سرپیچ GU10 که مطابق هالوژن قدیمی طراحی شده تا به راحتی جایگزین آنها شوند.
- نوع چیپ : چیپ ال ای دی انواع مختلف دارد که یکی از نسلهای جدید آن لامپ اس ام دی و سی او بی است. اس ام دی از چیپهایی که روی برد لحیم میشوند تشکیل شدهاند و نسبت وات به لومن آن از ال ای دی بالاتر است. در واقع چیپهای SMD با حجم کمی که دارند نور زیادی از خود ساطع میکنند. چیپ سی او بی بر روی برد ساخته میشوند و نور متمرکزتری دارند.