تفاوت لامپ ال ای دی LED و لامپ کم مصرف | بررسی معایب و مزایا
یکی از سوالات پرتکرار در میان خریداران محصولات روشنایی تفاوت لامپ ال ای دی و کم مصرف است. خیلی از افراد لامپ کم مصرف که به اشتباه به این نام معرفی میشود را با لامپهای ال ای دی محصولاتی مشابه میدانند و یا گمان میکنند مصرف انرزی در لامپ کم مصرف کمتر از محصولات ال ای دی است. این دو منبع روشنایی بهترین انتخاب برای مصرف بهینه انرژی است اما هر کدام از این لامپها ساختار، طول عمر و بازدهی متفاوتی دارند که در ادامه به آن میپردازیم؟
لامپ کم مصرف چیست
لامپ کم مصرف که به دلیل تبلیغات تلوزیونی و تشویق مردم به تعویض لامپهای رشتهای در ایران به این نام معروف شد در واقع همان مهتابی فلورسنت قدیمی است که به شکل پیچی و فشردهتر عرضه میشود. نام اصلی این لامپها CLF است و از منابع قدیمی روشنایی مانند لامپ رشتهای انرژی خیلی کمتری مصرف میکنند. لامپ فلورسنت فشرده از یک حباب شیشهای که از بخار شیشه پر شده است از فسفر اندود و یک یا چند کاتد تنگستنی در انتهای لامپ تشکیل شدهاند. داخل این لامپها با آرگون و مقدار کمی بخار جیوه پر شده است هنگامی که مقدار زیادی الکتریسیته وارد آن میشود، لامپ از طریق یک قوس الکتریکی این انرژی را به بخار جیوه منتقل میکند. بخار جیوه از طریق پوشش فسفری درون لامپ به نور تبدیل میشود. این لامپها مانند اکثر ال ای دی ها قابلیت نسب دیمر را در مدار خود ندارند.
مقایسه لامپ ال ای دی و کم مصرف
در میان منابع روشنایی قدیمی لامپهای کم مصرف دومین منابع روشنایی کم مصرف هستند. ال ای دی ها با مقام اول کمترین انرژی را مصرف میکنند و بیشترین بازدهی را دارند. ال ای دی ها ۹۰ تا ۸۵٪ از انرژی را به نور و تنها ۱۰ تا ۱۵ ٪ انرزی را به گرما تبدیل میکنند. تنها مزیتی که لامپهای کم مصرف نسبت به ال ای دی ها دارند قیمت پایین آنها است.
معایب لامپ کم مصرف
- انتشار اشعه ماورا بنفش
- حاوی جیوه
- تاخیر در راه اندازی
- مقاومت پایین فیزیکی
ال ای دی چیست
ال ای دی چیست؟ ال ای دی یا همان دیودهای نور افشان یکی از بهنرین انتخاب ها برای نورپردازی منازل مکانهای تجاری هستند. این لامپ ها از طریق عبور جریان الکتریسیته از درایور ال ای دی و مواد نیمه رسانایی که چیپ ال ای دی را تشکیل میدهند نور تولید میکنند. نور این لامپها بسیار با کیفیت و دارای شاخص نمود رنگی بالاست. به دلیل تکنولوژی این محصولات و مدیریت گرمایی قطعهای به نام هیت سینک این لامپها گرمای کمی تولید میکنند و طول عمر لامپ را افزایش میدهند. مصرف پایین انرژی و مقاومت فیزیکی بالای این لامپها این منابع روشنایی به انتخاب اول مصرف کنندگان تبدیل کرده است. همچنین مضرات لامپ ال ای دی به قدر ناچیز است که به عنوان ایمنترین نور در صعنت روشنایی شناخته میشوند. تعمیر لامپ ال ای دی پس از سوختن یکی دیگر از مزایای این لامپها است.
بیشتر بخوانید: تفاوت لامپ ال ای دی و بخار سدیم
فرق لامپ ال ای دی با کم مصرف
مصرف انرژی
با اینکه لامپهای CLF به نام لامپهای کم مصرف در ایران شناخته میشوند ولی لامپ ال ای دی مصرف کمتری نسبت به این منابع روشنایی دارند. بازدهی و لومن تولید شده توسط ال ای دی بسیار بیشتر از لامپ کممصرف است.
ساختار مقاوم
بیشتر قطعات داخلی لامپهای ال ای دی از پلاستیک فشرده ساخته شده است و مقاومت نسبی به ضربه دارند. اما لامپها کم مصرف از شیشه ساخته شدهاند ممکن است به راحتی بشکنند. به این نکته توجه داشته باشید در صورت شکستن این لامپها و سمی بودن بخار جیوه پنجره ها را باز کنید و با دستکش لامپ شکسته را جمعآوری کنید.
بیشتر بخوانید: تفاوت لامپ رشته ای و ال ای دی
نور با کیفیت و سالم
نور تولید شده توسط لامپ ال ای دی و اس ام دی نوری با کیفیت و دارای شاخص نمود رنگی بالا است. این به این معنی است که اشیا و رنگها در زیر نور ال ای دی به رنگ واقعیشان نزدیکتر هستند.
دوستدار محیط زیست
لامپهای ال ای دی دارای قطعات و اجزایی هستند که به راحتی بازیافت میشوند. امام برای بازیافت لامپ کم مصرف باید ملاحظاتی در نظر گرفته شود.
راه اندازی سریع
لامپهای ال ای دی بلافاصله پس از وصل جریان الکتریکی روشن میشوند اما لامپهای کم مصرف و فلورسنتبا اندکی تاخیر راه اندازی میشوند.
تنوع در اندازی و رنگ نور
چیپهای ال ای دی به دلیل سایز کوچک خود در انواع اندازهها و اشکال مختلف تولید میشوند و انعطاف پذیری زیادی را در طراحی نورپردازی فضاهای مختلف دارند. مثلا تفاوت لامپ فیلامنتی و ال ای دی تنها در ظاهر نها است. چیپ لامپ فلامنتی طوری طراحی شده تا شبه به رشته تنگستن در لامپهای رشتهای باشد. همچنین این لامپها قادر به تولید نورهای رنگی مختلف و دمای نوری مختلف هستند. اما لامپهای کم مصرف این قابلیت را ندارند.