نصب دیمر در مدار تجهیزات روشنایی یکی از اقدامات مفید برای صرفه جویی در مصرف انرژی و ایجاد نورپردازی دلنشین است. با استفاده از دیمر میتوان نور دلخواه را با توجه به ساعات مختلف شبانه روز تنظیم کرد. استفاده از دیمر نه تنها مصرف برق را کمتر میکند بلکه طول عمر لامپ را افزایش میدهد. نحوه نصب دیمر بسیار آسان است و افراد غیرمتخصص با رعایت چند نکته کلیدی میتوانند آن را انجام دهند.
طریقه نصب دیمر
طریقه نصب دیمر بین راهی در مدار لامپ مانند نصب کلید یک پل است و ابزار تخصصی نمیخواهد. پیش از نصب، فیوز مربوط به لامپ مورد نظر را قطع کنید و تا نصب کامل دیمر، آن را خاموش نگه دارید. قبل از شروع کار از قطع بودن جریان برق به وسیلهی فازمتر اطمینان حاصل کنید. دیمرها مانند کلید یک پل به صورت سری در مسیر سیم فاز نصب میشوند.
در مرحلهی بعد سیم کشیهای ساختمان را چک کنید تا استانداردهای لازم را داشته باشند. سیمهای باریک و غیر استاندارد باعث بروز حوادثی مانند آتش سوزی و برق گرفتگی میشوند.
- وسایل مورد نیاز: فازمتز، انبردست و سیم چین و دستکش کار
- سیم فاز را به یکی از ترمینالهای ورودی کلید دیمر وصل کنید در برخی از دیمرها ترمینال ورودی را با حرف L مشخص میکنند، اگر ترمینالها هیچ نشانی نداشت یکی از آنها را انتخاب و به عنوان ترمینال ورودی انتخاب کنید. سپس سیم خروجی که به لامپ متصل است را به ترمینال دیگر کلید دیمر متصل کنید.
- پس از بستن کلید به دیوار جریان برق را متصل کنید تا از کارکرد درست کلید دیمر مطمئن شوید.
- اگر از چند لامپ برای یک کلید استفاده میکنید دقت کنید لامپها همگی یکسان و از یک برند باشند.
- ممکن است برخی از دیمر های هوشمند نصب متفاوتی داشته باشند. بهتر است پیش از نصب دفترچه راهنمای آنها را مطالعه کنید.
- پیش از تهیه دیمر و نصب آن برای چندین لامپ حداکثر توان آنها را که معمولا بر روی بدنه دیمر درج شده است را در نظر بگیرید.
نصب دیمر روی لامپ ال ای دی
لامپهای ال ای دی موجود در بازار معمولا قابلیت دیمرشوندگی ندارند و نصب کلید دیمر در مدار آنها باعث آسیب به چیپ ال ای دی و درایور ال ای دی میشود. لامپهایی که این قابلیت را دارند کلمه دیمرشوندگی (Dimmable) در مشخصات آنها درج شده است. یکی از بهترین برند لامپ ال ای دی مانند اسرام قابلیت دیمرشوندگی دارند. قیمت لامپ ال ای دی که قابلیت دیمرشوندگی دارد از سایر لامپها بیشتر است.
بیشتر بخوانید: ال ای دی چیست
دیمر چیست و چگونه کار میکنند
دیمر از کلمه (Dim) به معنی کم نور گرفته شده است. این قطعهی الکترونیکی با کنترل ولتاژ ورودی مقدار لومن لامپ را با توجه به مقدار توان آن کم و زیاد میکند. البته دیمر ها برای کنترل گرما و سرما در دستگاههای الکترونیکی و یا کنترل سرعت موتور نیز استفاده میشوند. این وسیلهی الکترونیکی برای نورپردازی تاکیدی بسیار مناسب است و با نوردهی ملایم باعث برجسته نشان دادن آثار هنری و یا برخی از اشیاء میشود. دیمرها در صحنه تئاتر نور محیط را کم میکنند و به پایان یک صحنه و ایجاد حس همدردی به کاراکترهای نمایش کمک میکند.
فواید نصب دیمر
- افزایش عمر لامپ: دیمر ها با کم کردن ولتاژ ورودی تنها توان مورد نیاز مصرف کننده را برای لامپ فراهم میکنند به همین دلیل استفاده از آنها باعث افزایش طول عمر لامپ میشود.
- ایجاد نور دلخواه: نورپردازی یکی از عناصر مهم برای داشتن دکوراسیون زیبا و کاربردی است. استفاده از دیمر برای تنظیم دلخواه نور میتواند کاربرد یک فضا را تغییر دهد و آن را به محیطی آرامش بخش با بازدهی بالا تبدیل کند. زمانی که نور خورشید در ساعات اولیه روز بیشتر است ایجاد یک نور ملایم با استفاده از دیمر به جای استفاده از حداکثر نور لامپ میتواند فضا را برای محیط کار و یا انواع فعالیتهای روزانه آماده کند. به طور مثال کم کردن نور در اتاق نشیمن، فضایی برای تماشای فیلم و یک فضای آرامش بخش ایجاد کند.
- صرفهجویی در مصرف برق: استفاده از دیمر و مقدار توان دلخواه توسط افراد، مصرف انرژی را تا ۱۸٪ کاهش میدهد.
- بهبود سلامتی: نور زیاد لامپ اس ام دی مخصوصا نور آبی میتواند باعث سردرد و ایجاد اختلال در چرخه خواب شود. کم کردن و تنظیم نور در زمانی که نیاز کمتری به نور داریم میتواند از این مشکلات جلوگیری کند.
انواع دیمر
دیمرها در بازار معمولا در انواع تاچ یا لمسی، مکانیکی یا گردشی و هوشمند عرضه میشوند.
- دیمر مکانیکی: دیمر مکانیکی از اولین و رایجترین نوع دیمر هستند که نصب آسانی دارند و با گردش یک پیچ و یا بالا و پایین کردن یک اهرم نور لامپ را در چند مرحله کم و یا زیاد میکنند.
- دیمر لمسی: این دیمرها با گرمای دست کار میکنند و با ظاهر مدرن خود مناسب فضاهایی با طراحی مدرن هستند.
- دیمر هوشمند: این دیمرها دارای سنسورهای حساس به نور هستند و با کم شدن و یا زیاد شدن نور طبیعی خورشید نور لامپ را اتوماتیک کم یا زیاد میکنند.
بیشتر بخوانید: تعمیر لامپ ال ای دی