لامپ رشته ای ، از جمله لامپ و روشنایی است که از روشنایی های قدیمی می باشند که نزد عموم شناخته شده است.درون لامپ رشته ای یک رشته نازک فلزی (به نام تنگستن) تعبیه شده که با عبور جریان برق داغ شده و باعث تولید نور می شود.این رشته ها درون یک حباب شیشه ای قرار گرفته اند که مانع از رسیدن اکسیژن به رشته ها و خرابی لامپ می شود (اکسیژن باعث اکسید شدن رشته ها و نهایتا خرابی لامپ می شود.) لامپ رشته ای در اندازه ها و توان های متفاوتی (5/1 ولت تا 300 ولت) تولید می شوند که هم با جریان مستقیم و هم جریان متناوب کار می کنند. نصب و راه اندازی لامپ رشته ای بسیار آسان و راحت و بی نیاز از مدارات جانبی می باشد. نور لامپ رشته ای گرم و یکنواخت است و شباهت زیادی به نور طبیعی دارد و از این جهت بهترین نور مصنوعی می باشد و از گذشته جهت تامین روشنایی منازل،مغازه ها،اداره ها و مکان های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.
سیر تکاملی لامپ رشته ای
پس از تحقیقات و تجربیات عده کثیری از دانشمندان در سال 1913 ایروینگ لانگمویر به این نتیجه رسید که پر کردن لامپ با گازهای بی اثر به جای خلاء بازده نوری بیشتری خواهد داشت و همچنین باعث کاهش تیرگی حباب لامپ می شود. در سال 1924 ماروین پیپکین که شیمیدانی آمریکایی بود برای براق کردن داخل حباب بدون سست کردن آن و همچنین در سال 1947 برای پوشاندن داخل لامپ با سیلیکا کسب امتیاز نمود .در سال 1936 رشته ای فنری پیچیده شده معرفی شد که باعث افزایش بازده لامپ می شد. در سال 1964 تولید لامپ های رشته ای با بهبود بازدهی نور و کاهش هزینه های تولید نسبت به طرح های اولیه آغاز شد.
لامپ رشته ای شکل اصلی روشنایی الکتریکی است و بیش از 100 سال است که مورد استفاده قرار می گیرد. در حالی که توماس ادیسون به عنوان مخترع لامپ رشته ای در نظر گرفته می شود افرادی بودند که اجزای سازنده و نمونه های اولیه لامپ را قبل از ادیسون اختراع کرده اند. یوزف ویلسون سوان ، فیزیکدان انگلیسی ، یکی از این افراد فیزیکدان انگلیسی بود که در سال 1879 اولین حق ثبت اختراع لامپ رشته ای کامل با رشته کربن را دریافت کرد. خانه سوان اولین خانه ای بود که در جهان با لامپ روشن شد. ادیسون و سوان شرکت های خود را ادغام کردند و با هم اولین کسانی بود که یک لامپ را طراحی کرد که از نظر تجاری مناسب بود.
ساختمان لامپ رشته ای :
ساختمان لامپ رشته ای از یک محفظه شیشه ای تشکیل شده است که درون آن از گازی بی اثر پر شده است.درون حباب لامپ یک رشته تنگستن قرار دارد که جریان الکتریکی از آن عبور می کند.این جریان باعث گرم شدن رشته درون لامپ به دمای بسیار بالا می شود ( که این دما بسته به نوع رشته،سایز لامپ،شکل لامپ و مقدار جریان 2000 تا 3300 کلوین متغیر است) یک طیف موج پیوسته توسط رشته داغ شده ایجاد می شود که قسمت مطلوب آن نور مرئی و عمده انرژی صرف تولید نور با طول موجی نزدیک به مادون قرمز می شود.
لامپ رشته ای یکی از انواع روشنایی الکتریکی است که معمولاً در ساختمانهای مسکونی یافت می شود. انواع لامپ رشته ای اگرچه مصرف برق بالایی دارند اما دارای مزایایی هم هستند، از جمله اینکه این لامپ ها ارزان بوده، بلافاصله روشن می شوند و یک نور گرم و دلپذیر را با یک رنگ عالی ارائه می دهند. لامپ رشته ای استاندارد که معمولاً به عنوان لامپ پیچ نوع A که از پایه متوسط ادیسون (E27استفاده می کنند که معمولاً در خانه ها یافت می شود. این لامپ ها با گرم کردن یک سیم پیچ کوچک یا رشته سیم تنگستن که هنگام گرم شدن توسط جریان الکتریکی می درخشد ، نور مرئی ایجاد می کنند.لامپ یا لامپ رشته ای منبعی از نور الکتریکی است که با لامپ رشته ای کار می کند، که همان انتشار نور ناشی از گرم شدن رشته است. آنها در طیف وسیعی از اندازه ها، وات و ولتاژ ساخته می شوند.
قسمت های اصلی و ساختمان لامپ رشته ای عبارتند از :
یک لامپ رشته ای به طور معمول از یک محفظه شیشه ای حاوی یک رشته تنگستن تشکیل شده است. جریان الکتریکی از طریق رشته عبور می کند و آن را تا دمای تولید نور گرم می کند. محفظه شیشه ای محصور کننده حاوی خلا یا گاز بی اثر برای حفظ و محافظت از رشته در برابر تبخیر است. اجزای لامپ رشته ای : حباب شیشه ای، گاز بی اثر کم فشار، رشته تنگستن، سیم اتصال، سیم های محافظ، پایه شیشه ای، سیم اتصال، سرپیچ، عایق (ویترایت)، اتصال الکتریکی است
مزایای لامپ رشته ای :
امکان نصب و راه اندازی لامپ رشته ای آسان بوده و به مدارات جانبی نیازی ندارند.نور تولید شده توسط لامپ رشته ای نوری گرم و آرامش بخش می باشد و همچنین نمود رنگی خوب و مناسبی را منعکش می کنند.هم در حالت AC و هم DC (هم جریان مستقیم و هم جریان متناوب) از لامپ رشته ای می توان استفاده نمود.با وجود مزایای لامپ رشته ای که به آن ها اشاره شد،این لامپ ها معایبی نیز دازند از جمله آن ها می توان به بازده پایین،انتشار حرارت زیاد،طول عمر نسبتا پایین و افت شار نوری اشاره کرد. با توجه به معایب ذکر شده،لامپ رشته ای به تدریج جای خود را به لامپ های فلورسنت،لامپ کم مصرف،لامپ های گازی و لامپ ال ای دی داده اند که با توجه به نوع مصرف بهترین گزینه برای جایگزینی انتخاب می شود.
کاربرد لامپ های رشته ای
لامپ رشته ای نیازی به تجهیزات تنظیم کننده خارجی ندارد ، هزینه ساخت بسیار کمی دارد و هم در جریان متناوب و هم در جریان مستقیم کار می کنند. آنها همچنین با دستگاه های کنترل مانند دیمر و تایمر سازگار هستند و می توان از آنها در مکان های داخلی و خارجی استفاده شوند. در نتیجه، لامپ رشته ای به طور گسترده در روشنایی خانگی و تجاری ، برای نورپردازی قابل حمل مانند لامپ های میز ، چراغ های جلو اتومبیل و چراغ قوه و برای نورهای تزئینی و تبلیغاتی کاربرد زیادی دارد.
خرید لامپ رشته ای :
نوراکو مارت با در اختیار گذاشتن اطلاعات کامل درباره لامپ های رشته ای و همچنین مشخصات فنی انواع لامپ رشته ای در وات های متفاوت تولیدی آسودگی خاطر را برای مشتری در رابطه با خرید لامپ رشته ای فراهم کرده است.شما مشتریان عزیز می توانید با مطالعه مطالب مرتبط از طریق همین سایت اقدام به خرید لامپ رشته ای نمایید.
منبع :