فازمتر یکی از تجهیزات برقی به حساب میآید که همه ما با آن از دوره کودکی آشنا میشویم! مکانیزم ساده و کاربردی فازمتر آن را به یک ابزار جذاب برای هر فردی تبدیل میکند. البته اگر شما یک برق کار حرفه ای نیز شوید باز هم فازمتر یکی از ابزارهای حیاتی کار شما خواهد بود. این قطعه برای تشخیص وجود یا عدم وجود جریان الکتریکی و تست آن به کار میرود. فازمتر معمولا به صورت یک پیچ گوشتی ساخته میشود و با اتصال سر پیچ گوشتی به منبع برق میتوان وجود جریان در آن را مورد سنجش قرار داد. لامپ کوچک داخل فاز متر در صورت وجود جریان به دلیل قرار گرفتن در مدار الکتریکی ساخته شده توسط نقطه مورد تست و بدن تست کننده روشن میشود. فازمتر برای انجام این فرایند به جز بدنه معمول پیچ گوشتی مانندش و چراغ کم سوی داخل خود از یک مقاومت نیز استفاده میکند.
فازمتر یک وسیله الکترونیکی ساده است که با استفاده از آن می توانید وجود یا عدم وجود جریان را بررسی کنید. اگر قصد کار با مدار دارید، می توانید با استفاده از فازمتر جریان برق را در آن بررسی کنید یا اگر می خواهید یک مشکل برق را تشخیص دهید، می توانید از فازمتر برای بررسی وجود یا عدم وجود جریان استفاده کنید
انواع فازمتر
فازمترهای موجود در بازار را میتوان بر مبنای موارد متعددی دسته بندی کرد و به انواع فازمتر اشاره داشت. در وهله اول میزان جریان و ولتاژی که این ابزار اندازه میگیرد، از اهمیت برخوردار است. معمولا فازمترهای استاندارد در یک رنج مشخص (مثلا125 تا 230 ولت) کارایی دارند. نکته دیگری در بازار به صورت معمول توسط فروشندگان مورد توجه قرار میگیرد سایز و اندازه فازمتر است. فازمتر ها به جز نوع رایج موجود دربازار، انواع دیگری نیز دارند. نمونههای دوسر یا دو تماسه، القایی، مولتی کالر، دیجیتال و غیر تماسی از انواع دیگر فازمتر به شمار میروند که در بازار مورد استفاده قرار میگیرند. با استفاده از هر کدام از این فازمتر های علاوه بر خاصیت رایج و در واقع ذاتی فازمتر که تست وجود جریان برق است، سرویس های دیگری اضافه ای نیز از فازمتر خود دریافت میکنید . به طور مثال فازمترهای دیجیتال علاوه بر این که به شما امکان تشخیص مثبت و یا منفی بودن رشته سیم را میدهند، مقدار اختلاف ولتاژ و شاخصههای دیگر جریان الکتریکی را نیز گزارش میکنند.
مراحل استفاده
ابتدا پوشش هایی را که ممکن است دسترسی به مداری را که می خواهید آزمایش کنید محدود کند بردارید. به عنوان مثال ، اگر در حال آزمایش پریز برق در خانه خود هستید، برای دسترسی به مدار باید پیچ درپوش خروجی و سپس درپوش را جدا کنید. در مرحله بعدی برای لمس فازمتر، یک نقطه مناسب را مشخص کنید. مهم است که نوک پیچ گوشتی یک سیم خالی یا اتصال فلزی برهنه به سیم را لمس کند، و نه یک قسمت عایق شده سیم. به عنوان مثال ، هنگام آزمایش پریز برق ، لمس نوک فازمتر به یک پیچ که سیم ورودی را در خود نگه می دارد، گزینه خوبی است. نوک فازمتر را به سیمی که در حال آزمایش آن هستید بزنید، مطمئن شوید که دسته عایق فازمتر را نگه دارید. به دسته فازمتر نگاه کنید. اگر نور نئون کوچک در دسته روشن شود، برق به مدار می رود. در غیر این صورت مدار از بین رفته است. فازمتر یک مدار سری ساده است.
چگونه از آن استفاده کنیم؟
در ابتدا انتهای پیچ گوشتی را به صورت عمود قرار داده و انگشت شست خود را بر روی درپوش فلزی دسته پیچ گوشتی فشار دهید. اگر منبع تغذیه دارای برق باشد باشد، لامپ نئون در دسته روشن می شود. اگر فازمتر در تماس با ترمینال های خنثی باشد، یا اگر منبع تغذیه برق نداشته باشد، روشن نخواهد شد. توجه کنید هنگام آزمایش هرگز تیغه عایق بندی نشده را لمس نکنید
چگونه کار می کند؟
این جایی است که مسئله بسیار فنی و هوشمندانه است. ما انسان ها موجوداتی با بار الکتریکی هستیم. اگر تا به حال دچار یک شوک استاتیک شده اید و احساس کرده اید که لرزش کمی از برق در شما ایجاد شده است آن را حس کرده اید.کلمه "ظرفیت" به معنی توانایی سیستم در ذخیره بار الکتریکی است. حال تصور کنید این سیستم شما یا هرکسی که پیچ گوشتی تستر شبکه را در دست دارد. همانطور که در بالا ذکر شد در صورت شناسایی یک بار الکتریکی با استفاده از یک فازمتر، یک نور نئون روشن می شود. یک لامپ نئون جریان الکتریکی کمی را می طلبد تا روشن شود.
سیم فاز یا سیم حامل جریان برق این همان چیزی است که شما با فازمتر در حال آزمایش آن هستید. سیم خنثی این یک رسانای با قابلیت حمل جریان الکتریکی، پیچ گوشتی تستر شبکه استو سرانجام سیم EARTH این سیم است که مستقیماً با زمین ارتباط برقرار می کند و هرگونه انرژی ساکن را کاهش می دهد. هنگامی که انگشت شست شما روی کلاهک فازمتر فشار می دهید، اتصال را برای پیچ گوشتی کامل می کنید و به عنوان اتصال به زمین یا Grounder مدار عمل می کنید.