خانه هوشمند چیست و چه کاربردی دارد؟ در طول تاریخ در راستای بهبود کیفیت زندگی و افزایش رفاه و آسایش بشر، اقدامات بسیار زیادی در حوزه ی تکنولوژی و پیشرفت آن، انجام شده است. همانطور که مستحضر هستید، امروزه تکنولوژی به عضو ثابت و جدانشدنی زندگی انسان تبدیل شده است. احتمالا در سال های اخیر اصطلاح خانه هوشمند به گوشتان خورده و یا شاهد نمونه هایی از آن بوده باشید. اما خانه هوشمند چیست و چه امکاناتی برای دستیابی به یک ساختمان هوشمند، مورد نیاز است؟ با ما همراه باشید تا کمی بیشتر با هوشمند سازی منازل و مزایای آن، آشنا شویم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سیم و کابل می توانید محصولات این بخش را بررسی کنید.
خانه هوشمند یا اسمارت هوم، در واقع خانه ای است که اجزا و لوازم آن توسط یک سیستم مرکزی، مجتمع سازی و یکپارچه شده اند. در این نوع خانه ی مدرن، امکان کنترل و نظارت بر اجزا توسط کاربر با برنامه های از پیش تعریف شده و ریموت کنترل ها از هر فاصله ای، وجود دارد. همچنین تمام اجزا با یکدیگر مرتبط بوده و برای ایجاد یک مجموعه هوشمند و ایمن کنار هم قرار میگیرند. در واقع پیشرفت و گسترش خانه های هوشمند وابستگی تنگاتنگی به توسعه و ارتقا گوشی ها و تجهیزات رایانه ای هوشمند دارد. به طوری که احتمال می رود در سالهای آینده هوشمند سازی منازل و همگام شدن با پیشرفت تکنولوژی، تبدیل به یک ضرورت خواهد شد.
تجهیز خانه به سیستم هوشمند و کنترل از راه دور، این امکان را به افراد می دهد که بسیاری از فعالیت ها اعم از تنظیم سیستم تهویه، روشن و خاموش کردن سیستم های روشنایی،صوتی، تصویری و یا سایر سیستم های امنیتی، کنترل فعالیت لوازم خانگی و ... را به صورت هوشمندانه و خودکار، طی زمان بندی خاص انجام دهند. امروزه امکانات و لوازم بسیار زیادی در این راستا در حال تولید و ورود به بازار هستند که روز به روز در حال افزوده شدن به تنوع این امکانات می باشد.
اجزای تشکیل دهنده خانه هوشمند
همانطور که گفتیم، برای شکل گیری این مجموعه هوشمند و به هم پیوسته، لزوم به قرارگیری بخش های مختلفی و اجزای مختلف نظیر تجهیزات برقی ایت. در کنار هم وجود دارد. ازینرو شما را با بخش های مختلف و مهم تشکیل یک خانه هوشمند آشنا می کنیم:
- کنترل کننده مرکزی: این بخش مهمترین جزء و در واقع قلب مجموعه می باشد که توسط آن تمام دستورات و فرمان ها به اجزای مختلف فرستاده میشود. همچنین وظیفه دریافت اطلاعات از سایر دستگاه های خانه هوشمند و کنترل و نظارت بر آنها را نیز برعهده دارد.
- پروتکل ارتباطی: برای ارتباط اجزای مختلف شبکه خانه هوشمند با یکدیگر و با سیستم کنترل کننده مرکزی، نیاز به یک راه ارتباطی استاندارد وجود دارد. پروتکل ارتباطی، این مسیر استاندارد برای تبادل اطلاعات بین اجزا را تامین میکند که شامل دو نوع بی سیم و سیمی می باشد.
- رابط های کاربری: ابزار هایی که برای ارتباط کاربران با اجزای سیستم خانه هوشمند و اعمال برنامه های مشخص و کنترل و فرمان دهی به آنها مورد نیاز اند، رابط کاربری نام دارند. همانطور که قبلا نیز گفتیم، رابط کاربری میتواند شامل گوشی ها و تبلت های هوشمند، لپ تاپ و یا کلید ها و ریموت کنترل های هوشمند و... باشد.
- سنسورها: برای دریافت گزارش و اطلاعات از شرایط مختلف خانه مانند نور، رطوبت، دود، دما و ... نیاز به سنسورهایی وجود دارد که از طریق پروتکل ارتباطی، برای اعمال اقدامات مورد نیاز با کنترل کننده مرکزی و رابط های کاربری در ارتباط باشند.
- عملگرها: یکی دیگر از بخش های سیستم خانه هوشمند، عملگرها هستند. عملگر ها برای انجام فرمان ها و دستورات صادر شده از طریق سیگنال های کنترل و منابع انرژی، مورد استفاده قرار میگیرند.
امکانات خانه های هوشمند
امکانات خانه های هوشمند در تمام زمینه ها روز به روز در حال توسعه و پیشرفت هستند، تا بستری برای یک زندگی مدرن و هوشمند، فراهم آورند. حال به معرفی چند مورد از امکانات خانه هوشمند و خدماتی که در این سیستم به کاربر ارائه میشود، میپردازیم:
- سیستم امنیتی کنترل و نظارت بر تردد
- سیستم کنترل تهویه، رطوبت و دما و ترموستات هوشمند
- سنسور های تشخیص دود، نشت گاز و سیستم اعلان حریق
- سیستم نظارت و کنترل روشنایی و برق ساختمان از طریق کلید های لمسی و یا تابلو برق هوشمند
کنترل تجهیزات و لوازم الکتریکی از طریق رله های هوشمند. از جمله امکاناتی که از این طریق ارائه می شوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسانسور و بالابر
- سیستم آبیاری هوشمند
- پرده ها و کرکره های برقی
- کلید ها و پریز های هوشمند
- سیستم های صوتی و تصویری
- شیرهای آب و گاز و سیستم لوله کشی هوشمند
- و بسیاری دیگر از لوازم برقی که توسط رله های هوشمند، قابل کنترل و استفاده هستند.
معرفی مزایای خانه هوشمند
هوشمند سازی منازل کمک قابل توجهی به رفاه و راحتی افراد و همچنین افزایش دقت در انجام فعالیت ها می کند. مزایای خانه هوشمند که سبب برتری این سیستم نسبت به روش زندگی قدیمی می شوند، عبارتند از:
- امکان نظارت بر خانه و فعالیت اجزای آن از راه دور
- افزایش رفاه و آسایش و ایجاد یک محیط زندگی مطلوب
- کاهش چشمگیر هزینه ها با صرفه جویی و مدیریت مصرف انرژی و آب
- افزایش عمر و کارایی تجهیزات و لوازم از طریق استفاده ی بهینه از آن ها
- افزایش امنیت از طریق بکارگیری سیستم های هشدار دهنده هوشمند و دقیق
- هماهنگ و یکپارچه سازی تجهیزات و جلوگیری از بروز هرگونه تداخل و مشکل و ایجاد نظم در انجام فعالیت ها
- و...