در این مطلب سعی داریم اطلاعاتی در رابطه با نحوه انتخاب IP مناسب ، ارائه دهیم. زمانی که قصد نصب لامپ در فضاهای مختلفی را دارید، لازم است بدانید که لامپ مورد نظر شما تا چه میزانی در برابر آب و جامداتی مانند گرد و غبار مقاوم است. به منظور اطلاع از میزان مقاومت لامپ، باید به IP آن توجه کنید. امروزه با توجه به افزایش خرید لامپ ال ای دی و تنوع آن بهتر است جزئیات بیشتری را بدانیم.
نحوه انتخاب IP مناسب چگونه است ؟
در ابتدا لازم است اطلاعاتی در رابطه با IP داشته باشید. همانطور که میدانید، تجهیزات مختلف الکتریکی در مقابل اجسام و مایعات بسیار حساس هستند. در صورت ورود مایعات به تجهیزات الکتریکی مانند لامپ، عملکردشان دچار آسیب میشود. علاوه بر آن، این مسئله خطرآفرین میباشد و ممکن است آسیبهای بسیاری بر سلامت و ایمنی وارد کند. به منظور شناخت بیشتر لامپها و افزایش حفاظت و ایمنی آنها، استاندارد بین المللی تحت عنوان IP تدوین شده است.
IPها دارای رتبهبندیهای مختلفی هستند. با توجه به رتبهبندیهای مختلف IP ها، سطوح ضد آب با یکدیگر متفاوت خواهند بود. چراغهای LED کامل ضد آب، دارای تفاوتهایی با چراغهای ضد آب دیگر هستند. رتبهبندیهای IP، بر طبق اعدادی که در کنار حروف IP درج میشوند، انجام میشوند. عدد او کنار IP بیانگر میزان مقاومت و محافظت چراغهای LED، در مقابل اجسام خارجی میباشد. عدد دوم نیز نشاندهنده میزان حفاظت و مراقبت از چراغ در مقابل مایعات و نفوذ آب میباشد. به منظور درک بهتر نحوه انتخاب IP مناسب ، باید گفت؛ به هر میزان که این اعداد بزرگتر باشند، نشان دهنده این مسئله است که میزان حفاظت لامپ، بالاتر است. عدد اول کنار IP دارای رتبه از صفر تا عدد 6 میباشد. عدد دوم نیز از 0 تا عدد 8 رتبهبندی میشود.
نحوه انتخاب IP مناسب از میان اواع لامپ ال ای دی
در ادامه مبحث نحوه انتخاب IP مناسب ، خوب است با ویژگیها و مزایای لامپهای ال ای دی آشنا شوید. لامپهای ال ای دی در مقایسه با سایر لامپها، دارای مزایای بسیاری هستند. از جمله این مزایا میتوان به موارد ذیل اشاره کرد: مهمترین ملاک و معیار در لامپهای LED، طول عمر بالای آنها میباشد. بازده نوری لامپهای ال ای دی در مقایسه با لامپهای رشتهای، بسیار بالا میباشد. از دیگر مزایای لامپهای LED، این مسئله است که این لامپها به محض دریافت ولتاژ، روشن میشوند.
در سایر لامپها تعداد دفعات خاموش و روشن کردن لامپ، در طول عمر آنها موثر است. اما طول عمر لامپ LED، متاثر از تعداد خاموش و روشن کردن لامپ نیست. یکی دیگر از مزیتهای لامپهای LED، تنظیم زاویه تابش در این لامپها میباشد.در واقع در این لامپها، زاویه تابش نور قابلیت کنترل دارد. بر خلاف سایر لامپها که بعد از گذشت مدت زمانی از استفاده از آنها، شدت نورشان دچار افت شدید میشود، لامپهای LED، این مشکل را ندارند. لامپهای ال ای دی دارای طیف گستردهای از رنگ و مدل هستند. لامپهای LED، پرتوهای مضر فرابنفش تولید نمیکنند. لذا منجر به آسیب رسانی به سلامت انسان نمیشوند. در واقع میتوان گفت این لامپها بی خطر هستند.
رتبههای مختلف چراغهای LED
به منظور عملکرد بهتر در نحوه انتخاب IP مناسب ، لازم است با برخی از رتبههای IP در چراغهای LED، بیشتر آشنا شوید. در ادامه به برخی از این رتبهها اشارهای میکنیم. چراغهای LED دارای رتبه IP67: این نوع از چراغها دارای ویژگی محافظت کامل از چراغ در مقابل آب و جامدات هستند. چراغهای دارای این رتبه، شباهتهایی با رتبه IP65 و IP64 دارند. اما IP67، نسبت به دو IP ذکر شده، در برابر آب مقاومت بیشتری دارد. این مقاومت به حدی است که اگر در عمق یک متری آب نیز قرار بگیرند، اثری بر نور LED آنها ندارد. چراغهای LED دارای رتبه IP65: IP65 جزو چراغهای LED رایج است. IP65، در مقابل ذرات جامد و مایع دارای مقاومت خوبی است. چراغهای LED دارای IP65، برای مصارف تجاری و خانگی، گزینه مناسبی میباشند. برای فضاهای باز نیز چراغهای دارای رتبه IP65 مناسب هستند.
رتبهبندی چراغهای LED و نحوه انتخاب IP مناسب
چراغهای LED دارای رتبه IP64: رقم 6 در این IP، نشان دهنده محافظت بالای آن در مقابل اجسام جامد مانند گرد و غبار و... است. ذرات گرد و غبار و کثیفی بر روی چراغهای IP64، تاثیری نمیگذارند. رقم 4 نیز نشان دهنده میزان محافظت در برابر پاشیده شدن آب بر چراغ است. چراغهای LED دارای IP54: این IP نشان دهنده محافظت کامل از چراغ در مقابل گرد و غبار میباشد. در رابطه با مایعات، این IP، صرفا از چراغ در مقابل پاشیده شدن آب محافظت مینماید. چراغهای LED دارای رتبه IP40: این چراغها بیشتر در فضای داخلی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند. از این چراغها نباید در فضای باز استفاده کرد. در فضای داخلی نیز اگر میزان رطوبت بالا باشد، نباید از چراغ دارای رتبه IP40، استفاده کرد.
منبع